حضرت ختمی مرتبت (صلیالله علیه و آله و سلم) در بزرگداشت قلم فرموده است «... وَ الْقَلَمُ مِنَاللَّهِ نِعْمَةٌ عَظِيمَةٌ وَ لَوْ لَا الْقَلَمُ لَمْ يَسْتَقِمِ الْمُلْكُ وَ الدِّينُ وَ لَمْ يَكُنْ عَيْشٌ صَالِحٌ».(محدث نوری، مستدرکالوسائل، ج13، ص258، ح2، باب12 استحباب تعلمالکتابه).
اینجانب سید مهدی میرمسیب، فرزند حاج سید حبیبالله(ابن سیدمحمدباقربن سید علی بن سید محمدصادق بن میرمسیب حسینی قمشهای بن میر محمدصادق غفرالله لی و لهم).
مرحوم سید علی(رحمهالله).، از معاریف و متدینین و اهل سخاوت فراوان بوده و در بازار شهرضا که قسمتی از آن به «بازارچه سید علی» معروف است چند سقاخانه و چند باب مغازه وقف سقاخانهها و مابقی آن را وقف اولاد فقیر میرمسیب الی انقراض دنیا کرده است-25فروردین1343 (اول ذیحجه1383قمری) در شهرستان شهرضا(قمشه) به دنیا آمدم. پس از گذراندن دوره متوسطه(راهنمایی) نزد معلمانی نوعاً ارزشمند چون سردار رشید سپاه اسلام شهید محمدابراهیم همت، جهت تحصیل علوم حوزوی، مدرسه علمیه صاحب الزمان(علیهالسلام) شهرضا را برگزیدم و پس از چهارسال تحصیل در این مدرسه خدمت اساتید بزرگواری چون حججاسلام و المسلمین سید نورالله میرکاظمی«حفظهالله»(جامعالمقدمات تا پایان کتاب الهدایه فی النحو)، شیخ احمد صدیقی«ره»(صمدیه و سیوطی)، حاج شیخ عبدالعلی بهاری«ره»(مغنیاللبیب باب اول)، حاج آقا محمد زارعان«ره»(مختصرالمعانی)، سید رضا محسنی«ره»(معالمالاصول)، حاج شیخ مرتضی عظیمی«ره»(لمعه بخشی از کتاب الصلاه) و دروس متفرقه و جنبی را خدمت حاج آقا نصرالله زارعان«ره»(تفسیر سوره حمد)، حاج آقا اکبر قریشی«ره»(منطق مظفر و حاشیه ملاعبدالله)، حاج سیفالله امامی«ره»(صرف و نحو)، حاج علی فرهادی«ره»(قرآن و رساله)، حاج علی اکبر شکور«ره»(ادبیات فارسی/گلستان سعدی)، و حجج اسلام و المسلمین حاج سید عبدالفتاح نواب«زیدعزه»(اصول عقاید)، شیخ نعمتالله سنجری«ره»(نصابالصبیان)، حاج شیخ علی تاکی«ره»(عروةالوثقی)، حاج شیخ عبدالحسین نباتی«زیدعزه»(اخلاق/ معراج السعاده) و.... را تلمذ نموده و سپس به قم عزیمت و پس از یکسال استفاده از دروس آزاد حوزه علمیه قم خدمت حجج اسلام و المسلمین سید هاشم حسینی بوشهری«مدظله»(اصول فقه، ج1) و سید عبدالعظیم حسینی(مدظله)(بخشی از لمعه ج1)، سلطانمحمدی«ره»(لمعه ج1تا قبل از کتاب التجاره)،تحصیل را در مدرسه المهدی(مرحوم آیتالله العظمی گلپایگانی(قدس سره)) ادامه دادم و از محضر مبارک اساتید آن مدرسه، از جمله، حجج اسلام و المسلمین استاد علی نکونام گلپایگانی، استاد مدنی، مرحوم حاج شیخ حسین کریمی و حاج شیخ قدرتالله نجفی قمشهای(ایدالله الباقین و رحمالله الماضین منهم)، استفاده کردم و سپس محضر برخی دیگر از اساتید دوره سطح و عالی حوزه علمیه از جمله حجج اسلام و المسلمین: استاد سید رسول موسوی تهرانی(رحمه الله)(رسایل کامل و کفایهج2)، سید محسن موسوی گرگانی(مدظله)(کفایه، ج1)، عندلیب شیرازی(مکاسب محرمه)، سید حسن طاهری خرمآبادی(رحمه الله)(مکاسب بیع)، سید علی محقق داماد(مدظله)(مکاسب خیارات) و آیات عظام: اسماعیل صالحی مازندرانی(ره)(خارج فقه صلاة)، حسین مظاهری(مدظله)(خارج اصول) و حسینعلی منتظری و یوسف صانعی(ره)(خارج مکاسب محرمه) را درک نمودم و اکنون نیز به تحقیق و پژوهش و ادامه تحصیل مبادرت دارم.
تقریبا از سال 1370 دست به قلم شده و پژوهش و تألیف را آغاز نمودم که برخی از آنها منتشر شده و برخی به دلیلهای گوناگون هنوز به چاپ نرسیده. که فهرست آنها عبارت است از:
الف). آثار چاپ و منتشر شده:
1. «آیین عشق»(گردآوری و توضیح اشعار حکیم اسدالله قمشهای(ره)، همراه با مطالبی سودمند) که سال 1383 توسط و با شراکت مدیر انتشارات فارسالحجاز(حجتالاسلام دکتر سید علیرضا حجازی شهرضایی زید عزه)، چاپ و منتشر گردید.
2. «با سالکان وادی نور»، تحقیق، تصحیح، پاورقی و بازنویسی مطالبی دستنویس در اخلاق و سیر و سلوک از دانشمند متأله شهرمان آیتالله حاج شیخ قدرتالله نجفی قمشهای(زیدعزه)، سال1384 توسط انتشارات سلمان آزاده، چاپ و منتشر گردید.
3. «خورشید امامت و ولایت» تحقیق و تصحیح کتاب «جذبه حقیقت یا ایدئولوژی ولایت» خطیب توانای شهرمان آیتالله حاج شیخ قدرتالله صالحپور(ره)، سال 1385 توسط انتشارات سلمان آزاده، چاپ و منتشر گردید.
4. «قطرهای از دریای معارف» بازنویسی، تصحیح و تحقیق مطالبی در موضوع عقاید، اخلاق و احکام اسلامی از آیتالله حاج شیخ قدرتالله نجفی قمشهای(زید عزه) که طی سه سال در ستونی از روزنامه رسالت منتشر میشد، پس از تدوین و ایجاد پاورقیهای مناسب در پنج فصل با عناوین: 1. عقایداسلامی، 2. احکام اسلامی، 3. اخلاق اسلامی،4. اندیشه امروز، 5. حدیث نفس. فصلبندی و تنظیم نمودم. این کتاب شامل مطالبی سودمند و خاطرات درون و برون مرزی آیتالله نجفی قمشهای(زید عزه) نیز هست لدا در دو جلد تنظیم و پاییز 1388 توسط انتشارات اسوه، چاپ و منتشر گردید.
5. «مرد فریاد و سکوت» زندگینامه و خاطرات آیتالله نجفی قمشهای از حادثه 7 تیر. این جزوه پس از انتشار کتاب «قطرهای از دریای معارف» از معظمله در قالب جزوهای جیبی تحقیق، تصحیح و به تعداد محدودی منتشر گردید. این خودنوشت البته در پایان کتاب(قطرهای از دریای معارف(فصل5) نیز منتشر گردید. لازم به ذکر است که کلیه آتار آیتالله نجفی قمشهای(زیدعزه) در مجموعه آثار نرمافزاری «در کوچههای محبوب» و همچنین پایگاه الکترونیکی کتابخانه دیجیتال نور(noor lib.ir) بارگزاری و منتشر گردیده است. راجع به این جزوه، در بخش«آثار کمکی» توضیحی آوردهام.
6. «اخلاق نظری»(ویژه طلاب علوم دینی پایههای 1تا 3)، تدوین، تحقیق و تصحیح مباحثی از آیتالله نجفی قمشهای(زید عزه). این کتاب در نوروز کرونایی1399 بازنگری و ویرایش و با نمایه آیات، روایات و اشعار در152 صفحه در شمارگانی بسیار محدود به چاپ رسید.
7. «چشمههای سلوک» تدوین، تحقیق و تصحیح مباحث و درسهایی از آیتالله نجفی قمشهای(زیدعزه) در سیر و سلوک و امر به معروف و نهی از منکر. این کتاب نیز در نوروز کرونایی1399 بازنگری و ویرایش و با نمایه آیات، روایات و اشعار در 384 صفحه نیز نیر شمارگانی بسیار محدود چاپ شد.
8. «مرغ باغ ملکوت(1)» یادنامه استاد فقید حجتالاسلام و المسلمین سید رضا محسنی(ره) همزمان با ارتحال آن مرحوم (خرداد 1372)، در سطح محدودی تکثیر و توزیع گردید.
9. «مرغ باغ ملکوت(2)» گذری به زندگانی و وصیتنامه استاد معظم، خدوم و فقید، مرحوم حجتالاسلام و المسلمین حاج شیخ مرتضی عظیمی(ره) به مناسبت ارتحال آن بزرگوار (خرداد 1387)، در سطح محدودی تکثیر و توزیع گردید.
10. «درةالبیضاء(شرح منظوم خطبه اول، دوم و خطبه همام نهجالبلاغه)»، به قلم دانشمند فقید حجتالاسلام و المسلمین سید حسن میربد قمشهای(ره) که سال 1340 شمسی با مقدمه حکیم الهی قمشهای چاپ و منتشر شده بود. پس از تحقیق، تصحیح، پاورقی و ویرایشی جدید همراه با زندگینامه آن مرحوم به فلم عطاءالله کوشا(داماد مرحوم میربد)، توسط انتشارات مهرامیرالمؤمنین(ع) قم چاپ و منتشر گردید.
11. «سیمای زن»، تحقیق و تصحیح جزوه«نگرشی بر هفتاد و نهمین خطبه نهجالبلاغه» اثر استاد فقید، حجتالاسلام و المسلمین حاج شیخ مرتضی عظیمی«ساعی قمشهای(ره)»همراه با زندگینامه و وصیتنامه ارزشی و پربار آن مرحوم،که تابستان1390 توسط انتشارات امیرکلام، چاپ و منتشر گردید.
12. «کشکول مانند» تحقیق و تصحیح دستنوشتههایی از مرحوم حجتالاسلام و المسلمین حاج شیخ غدیرعلی ممیز(ره)، سال 1393 توسط انتشارات فرهنگرایان، چاپ و منتشر گردید.
13. «تفسیر قرآن برای همه»، دستنوشتههایی از مرحوم آیتالله سید علی کمالی دزفولی(ره) با پیشنهاد و همیاری آقای سید مجتبی مجاهدیان، تحقیق و تصحیح گردید و تاکنون جلد اول آن توسط انتشارات دفتر نشر معارف، چاپ و منتشر گردیده است.
14. «عارف ناشناخته»، زندگینامه مرحوم آیتالله حاج آقا مهدی امامی قمشهای(ره) همراه با خاطرات دوستان، شاگردان و ارادتمندان آن مرحوم در یک مقدمه و سه فصل تنظیم گردیده و زمستان1394 چاپ و منتشر گردید. این کتاب پس از مدتی کوتاه کمیاب شد و اردیبهشت سال 1395به چاپ دوم رسید.
15. «پیمان مهربانی در پیوند زناشویی» از مرحوم حجتالاسلام و المسلمین حاج شیخ غدیرعلی ممیز(ه)، (ویراست جدید) پس از تحقیق و تصحیح و ایجاد پاورقیهای مناسب، تابستان1398 چاپ و منتشر گردید.
16. «خطیب خودساخته». شرح حال استاد فقید حاج شیخ حسن عرفان شهرضایی، همراه با خاطراتی از خانواده، دوستان و شاگردان آن مرحوم. بخش سوم این کتاب با عنوان«دیدهها و شنیدهها» دستنوشته به جا مانده آن مرحوم از خاطراتی که در سفرهای زیاد تبلیغی دیده یا شنیده و یادداشت کرده اختصاص دارد.
17. «ابوالفضل قمیها». تبارشناسی امامزاده شاه سید علی(نبیره حضرت قمر بنی هاشم ابوالفضل العباس(ع)) مدفون در قم است که با فضائلی از جد و جده اعلای آن امامزاده، حضرت علی و حضرت امالبنین(علیهماالسلام) آغاز شده و پس از پرداختن به گوشهای از زندگینامه جد آن بزرگوار حضرت ابوالفضلالعباس(ع)، به تبارشناسی و کراماتی از این امامزاده پرداخته شد و اشعاری از برخی شعرا در وصف او و سپس آداب زیارت و چند زیارتنامه پایانبخش این کتاب است.
18 تا31. تحقیق و تصحیح دستنوشتههایی از حجتالاسلام و المسلمین فضلالله تهامی گلپایگانی(رحمهالله).که مجموعه 6 جلدی«معارف اسلام»، «فرهنگ اسلام»، «فروغ اسلام»، «رهبران اسلام»، «شهید اسلام» «ندای اسلام» و کتابهایی دیگر با عناوین «شناخت آفریدگار»، «بهترین بانو»، «بهترین حکایات»، «مجموعه داستان»، «زندگانی امام علی(ع)»، «زندگانی امام موسی کاظم(ع)» و «به سوی قیامت» و «زبدةالاخبار» که همگی در تعدادی محدود چاپ دیجیتالی شد و منتشر گردید.
32 تا43. بازنویسی، تحقیق، تنظیم و مصدریابی دست نوشتههایی از آقای عبدالله فرهادی(زیدعزه) با عناوین«تغییرات»، «موضوعات بیستگانه»، «معارف دوازدهگانه»، «کمالات انسانی»، «معارف خالق و مخلوق»، «114داستان عرفانی و تاریخی» «تعلیمات گذشتگان به آیندگان» «معارف ثقلین» «کتاب علم» «بقیةالله(ع)» «جامعه و تاریخ»، «ارزشها و اسباب تشکیل دهنده شخصیتها(تلخیص و ترجمه مستدرک سفینةالبحار نمازی شاهرودی) که همگی به تعدادمحدود چاپ دیجیتالی شده است.
44. «سیمای دزفول» تحقیق، تصحیح و مصدریابی دستنوشتههایی از مرحوم علامه کمالی دزفولی(ره).
45. «گوهرهای تابان درکشکول طبائیان» تحقیق و تصحیح مطالبی به قلم حجتالاسلام و المسلمین حاج سید محمدعلی طباییان(طباطباییفر) شهرضایی.
46. «سبک زندگی اسلامی» (با الهام از رساله حقوق امام سجاد(ع) و نگرشی موضوعی بر آیات و روایات و...) ترجمه، تصحیح و تنظیم دستنوشتهای از مرحوم حجتالاسلام و المسلمین محمدصادق احمدی آبادهای(ره).
47. «معاد در آیات، روایات و حکایات»تدوین و تحقیق جزوهای دستنویس از حجتالاسلام و المسلمین سید غلامرضا موسویسادات اهوازی که به قلم اینجانب تنظیم و آمادهسازی شد و زمستان1402 توسط دارالعلم آیتالله العظمی بهبهانی- قم منتشر گردید.
48.«عارف شهر» (یادنامه و تقریرات مباحث درسی آیتالله حاج اقا مهدی امامی(ره) که توسط حجتالاسلام و المسلمین حاج شیخ علی مصلحی، تقریر و به قلم اینجانب تحقیق، تصحیح و فصلبندی و آماده نشر و سرانجام منتشر گردید.
ب ). آثار آماده چاپ:
1. تحقیق و تصحیح کتاب«داستان فکاهی»، از علامه فقید آیتالله میرجهانی اصفهانی«ره»(آماده چاپ).
2. «حاج غدیرعلی» تحقیق و تصحیح زندگینامه و خاطراتی از مرحوم حجتالاسلام و المسلمین حاج شیخ غدیرعلی ممیز شهرضایی(ره) که توسط فرزند آن مرحوم، حجتالاسلام و المسلمین محمدهادی ممیز(زید عزه) انجام گرفته و مصدریابی، تکمیل، تحقیق و تصحیح آن را عهدهدار شدم. این کتاب نیز در دست تکمیل است.
3. تدوین، تبویب و تحقیق دستنوشتههایی از حجتالاسلام و المسلمین حسینعلی انصاریپور عطاآبادی با عنوان «جامعالشتات یا پراکندههای انصاری» که دفتر اول آن در شرح بخشی از زیارت جامعه کبیره با عنوان«سرمشق سلوک ج1» در حال آماده سازی است.
ج). آثار ناقص و در دست تکمیل:
1. سعادةالطالبین(توضیحی بر آدابالمتعلمین خواجه نصیرالدین طوسی)، 2. الحجرات(گذری بر سوره مبارکه حجرات)، 3. طریقالعیش (نکاتی از زندگانی یکی از دوستان)، 4. تصحیح، تحقیق و آمادهسازی دستنوشتههایی از آیتالله سید علی موسوی کمالی دزفولی(ره) با عنوان «تفسیر قرآن برای همه»(جلدهای2 به بعد)، 5. تحقیق و تصحیح کتاب «قانون تفسیر» نیز از آیتالله سید علی موسوی کمالی دزفولی که فعلا متوقف گردیده است،6. نگارش واژهشناسی «گویش مردم قمشه(شهرضای قدیم)»، (در دست گردآوری و تدوین)، 7. گردآوری شرح حال دانشمندان و شاعران شهرضایی جهت درج در جلد4 به بعد کتاب «زندگینامه و آثار دانشمندان، نویسندگان، و شاعران شهرستانهای شهرضا و دهاقان» که بههمت آقای حشمتالله ممتاز آغاز گردیده و در حال ادامه است، 9. دستنوشتههایی از آقای عبدالله فرهادی با عنوان«معارف قرآن و اخبار». 10. تدوین و تحقیق شرح حال حاج شیخ قدرتالله صالحپور(ره) و خاطرات برخی از دوستان، همنشینان و اعضای خانواده ایشان همراه با تنظیم اوراق دستنویس به یادگار مانده از ایشان با عنوان «از هر گلستانی گلی» که در موضوعات پراکنده و گوناگونی است، با عنوان اصلی«صالح سخنور» در دست آمادهسازی میباشد. امید است انشاءالله به زودی چاپ و منتشر گردد.
د). آثار کمکی
برخی از دوستان اهل قلم در تدوین کتابهای خویش از اینجانب کمک گرفتهاند که در ابتدا یا انتهای کتابهایشان به آن اشاره کردهاند از آن جمله است: 1.کتاب«سیمای شهرضا»، سید علیرضا حجازی، 2. «مجالس توحید فطری»، محمدرضا باقی، 3 و4.«سیمای قرآن» و«امام مهدی موعود»، سید فضلالله تهامی گلپایگانی،5. ویراستاری کتاب «گفتمان موعود» مصاحبه با موبد پدرام سروش پور(مدیر آدریان تهران) با عنوان: «سوشیانس» موعود آئین زرتشت، خاخام دکتر یونس حمامی لالهزار(دبیر اسبق و عضو انجمن کلیمیان ایران)با عنوان «ماشیح» منجی موعود یهود، رمزی گرمو(اسقف اعظم کلیسیای آشوری، کلدانی کاتولیک تهران) با عنوان «بازگشت مسیح»، ماموستا دکتر شیخ الاسلام کردستانی با عنوان «موعود از نسل فاطمه است». مستبصر دکتر عماد العصام یمنی با عنوان «مهدویت از منظر وهابیت». آیتالله علی کورانی عاملی با عنوان «عصر مهدویت»(بازخوانی مهدویت در مکتب اهلبیت) و آیتالله امامی کاشانی با عنوان «خط امان»(مهدویت در جهان معاصر)، که در نشریه معارف نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها شمارههای 50 تا52 منتشر گردید و سپس به اهتمام سید مجتبی مجاهدیان و ویرایش بنده در قالب کتاب منتشر شد 6. ویرایش کتاب «گزیده علوم قرآنی» علامه سید علی کمالی دزفولی (مقدمهای بر تفسیر قرآن) با مقدمه سید مجتبی مجاهدیان که پس از انتشار توسط دفتر نشر معارف(سال1391) به عنوان «مقدمه تفسیر قرآن برای همه» نیز به اهتمام سید مجتبی مجاهدیان. 7. ویراستاری کتاب «عرفان ثقلین»، به قلم حجتالاسلام دکتر سید سلمان صفوی، 8. مصدریابی کتاب علم غیب آیتالله حاج شیخ علی نمازی شاهرودی(این کتاب با تحقیق، ویرایش، تبویب، اضافات و نمایه توسط آقای مرتضی اعدادی خراسانی، سال1393 چاپ و منتشر گردیده است.).9. شرححال بیش از ده نفر از بزرگان علم و ادب شهرضا در کتاب «دانشنامه شهرضا»، ج4(بزرگان علم و ادب شهرضا)، نویسنده: مصطفی منصف.10. سال1396دوست و همشهری عزیزم آقای حجتالله اباذری شهرضایی(حفظهالله)، پیشنهاد چاپ رسمی«جزوه مرد فریاد و سکوت(زندگینامه خودنوشت آیتالله نجفی قمشهای)» را به بنده داد که به عنوان کتابی مجزا، با همین عنوان، بازنگری شود که چنین شد و البته چند مصاحبه شفاهی نیز از معظمله و خانواده ایشان توسط آقای اباذری صدابرداری و پیادهسازی گردید و مقالات و مطالبی از برخی شاگردان معظم له در قم تهیه و به آن اضافه شد که به غنای کتاب افزود. چون دست اندرکاران نشر این کتاب، عنوان «مرد فریاد و سکوت» را نپسندیدند لذا با عنوان«منبر آتشین» و به کوشش آقای حجتالله اباذری(زید عزه)، سال1400، توسط حوزه هنری وزارت ارشاد به شکلی بسیار زیبا، کاغذی مرغوب، با شمارگان1000 نسخه در انتشارات اسپانه اصفهان چاپ و منتشر گردید. 11. گردآوری و تدوین شرح حال برخی از علما و بزرگان شهرضا جهت درج و ثبت در کتاب «زندگینامه و آثار دانشمندان، نویسندگان، و شاعران شهرستانهای شهرضا و دهاقان» (و ویرایش، بازخوانی نهایی و تحقیق جلد3آن) که بههمت آقای حشمتالله ممتاز در دست تدوین و آمادهسازی میباشد(و ارائه شماره تماس برخی دیگر)که البته در پایان کتاب نیز به آن اشاره شده است، 12. ارائه مطالبی جهت درج در کتاب «بر کرانه کوثر»(مجموعه جامعی از فعالیتهای قرآنی اقشار مختلف شهرضاییها از صد سالة گذشته تاکنون که در واقع شناسنامه قرآنی شهرضاست) و توسط پژوهشگر برتر شهرضایی آقای مصطفی منصف(حفظهالله)، گردآوری و تدوین گردیده که در چند جای این کتاب و از جمله مقدمه آن اشاره شده است. 13. بازبینی(قبل از اتمام) کتاب «شهرضای قدیم»، حجتالاسلام و المسلمین محمدحسین اسماعیلپور«حفظهالله». (فرزندآیتالله العظمی محمدعلی اسماعیلپور قمشهای«ره»). این کتاب هنوز آماده و منتشر نشده است.14. بازبینی نهایی کتاب «انسان و ابدیت» از حسن فتحی، 15. بازبینی نهایی و تحقیق و تصحیح کتاب «مصباحالهدایه فی تحقیقالولایه «اثر آیتالله سید علی موسوی بهبهانی» که زمستان1402،توسط دارالعلم آیتالله بهبهانی قم منتشز گردید 15. ویرایش جلد اول کتاب «ادویه» از عبدالله(عبدالعظیم) کاظمی شهرضایی که در دست آماده سازی برای نشر است.
در دهه70 از برخی شعرای مشهور و غیر مشهور شهرضا نمونه شعرهایی همراه با شرح حال، دریافت کرده و آمادهسازی نمودم تا منتشر شود لکن در ترتیب قرار دادن نام و اشعار آنها با مشکل روبرو شدم لذا به چاپ نرسید که البته تعدادی از این اشعار در کتاب آئین عشق و بیشتر آن را در کتاب: زندگینامه و آثار دانشمندان، نویسندگان، و شاعران شهرستانهای شهرضا و دهاقان» جلد2 و3 که به قلم آقای حشمت الله ممتاز) گردآوری و تدوین گردیده است به کار بردم.
ویرایش و مقابله مطالب برخی از نشریات چون نشریه «اطلاعرسانی معارف» ویژه اساتید دروس معارف اسلامی دانشگاههای سراسر کشور(از شماره3 تا116) و ادامه آن، و کتاب «رهتوشه تبلیغ، ویژه ماه مبارک رمضان سال 1427» که توسط دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منتشر گردیده است را نیز عهده دار بودهام.
از مردادماه سال1365 در جبهههای جنگ به عنوان نیروی رزمی- تبلیغی حضور داشتم و در عملیاتهای کربلای4 و 5(بهمن و اسفند65) شرکت کردم که آقای احمدرضا طاوسی«از فرماندهان شهرضایی دفاع مقدس» از دوستان بسیار صمیمی و قدیمی، در کتاب «روطه جبههای به عرض ده متر»، (پاورقی ص298)، نام بنده را به عنوان یکی از روحانیونی که در جبهههای جنگ در گردان امام حسین(ع)(رزمندگان شهرضایی) از تیپ قمر بنیهاشم(ع) حضور داشته ثبت کرده و آقای محمدرضا بهرامی(زیدعزه) نیز چند خاطره از آن زمان همرزمان را در کتاب«رادیو موجی» گردآوری و منتشر نموده که چهار خاطره نیز از بنده در آن ثبت است). امیدوارم خداوند رحمان و رحیم از همگان قبول بفرماید آمین رب العالمین.
سال1373 در تدوین فیلمنامهای با عنوان «اهلبیت پیامبر اسلام(ع)» که توسط رئیس وقت صدا و سیما(محمد هاشمی رفسنجانی) به مرکز پژوهشی امام حسن عسکری(ع)«معروف به حزبالله» به ریاست حجتالاسلام سید محمدباقر خرازی، پیشنهاد شده بود شرکت کردم که تدوین بخشی از «داستان کربلا» را در گروه امام حسین(ع) آن مؤسسه به عهده گرفتم که البته با تغییر رئیس صدا و سیما و جایگزینی علی لاریجانی به جای محمد هاشمی این پروژه تعطیل شد و مدتی بعد به عقیدتی سیاسی ارتش رفتم که پادگان گروه22 توپخانه مستقر در شهرضا نصیبم گردید و دیری نپایید که به عقیدتی- سیاسی هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران مستقر در قلعه مرغی تهران و سپس هدفکش(مستقر در فرودگاه مهرآباد) جهت تبلیغ دین منتقل شدم و مدتی نیز ریاست عقیدتی سیاسی هوانیروز هدفکش را به بنده موکول کردند و چون خوابگاهم در هوانیروز لویزان بود گاهی هم به جای رئیس وقت عقیدتی سیاسی ستاد مرکزی هوانیروز(حجت الاسلام یوسفعلی عیوضی) در ستاد فرماندهی هوانیروز لویزان اقامه نماز و سخنرانی داشتم که چون هفتهای رفت و برگشت به قم داشتم و زن و فرزندم در قم با مشکل تنهایی روبرو بودند 31 شهریور1399 استعفا دادم و به قم برگشتم و پس از گذشت یکسال به پیشنهاد و همت و رایزنی دوست عزیز و برادر بزرگوارم حجتالاسلام دکتر محمدرضا آقایی(سردبیر وقت نشریه تازه تاسیس معارف «وابسته به نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها» به آنجا دعوت شدم و فعالیت خود را در دفتر نشریه معارف آغاز نمودم که هنوز هم ادامه دارد
در برخی مساجد شهرضا امامت جماعت و سخنرانی داشتهام که عبارتند از: مسجد امیرالمؤمنین(ع)(انتهای خیابان ابوذر)، مسجد الرسول(ص)(خیابان45 متری)، مسجد نو(خیابان حکیم فرزانه)، شرکت برق(خیابان حکیم صهبا/ پیچ اهواز) و... در سعادتآباد جرقویه و عباسآباد پاکدشت نیز فعالیت تبلیغی داشتهام.
ناگفته نماند که چون تاکنون بیشتر پژوهشهایم مربوط به شهرضا و بزرگان آن دیار بوده و انشاءالله همین رویه ادامه خواهد داشت، در «تقویم شهرضا سال1398» برگه25 فروردین(سالروز تولدم) نام بنده حقیر به عنوان «نویسنده و پژوهشگر شهرضا» تبت شده است.
هذه الوجیزة، ترجمتی من البدو الیالان بعونالله الملک العزیز المنان.
در پایان، موفقیت و سرافرازی همه عزیزان و بزرگواران علم و قلم رااز خداوند قلم بهدستان، همان خدایی که به قلم، ارزش داد و به آن سوگند یاد کرده است خواهان و خواستارم. و السلام علی رسولالله و علی آله الطیبینالاخیار الابرار الاطهار.